Hållbart och spännande mode

Det allra flesta är säkert överens om att vi står inför att behöva ändra våra köpbeteenden mot mer hållbara produkter. Men hållbar idag innebär inte enbart att sakerna ska vara slitstarka utan främst att de har producerats utan att tära på jordens resurser. Det är en stor omställning men den är inte omöjlig, klicka för att läsa mer.

Vad är hållbart mode?

Det är inte helt självklart hållbart mode är. I en artikel i Damernas Värld försöker de reda ut begreppen. Det handlar en hel del om att återanvända och köpa second hand men även att sy sina kläder själv. Det gäller även att hitta Eco-märkningar på plaggen du tänker köpa.

Hållbarhet är politik

Kanske är det politikerna som till slut ska rädda vår jord. Utan politiska beslut som både pekar ut problem och redovisar lösningar blir det svårt för gemene man att handla ekologiskt i alla lägen. Centerpartiet har tagit fram ett program som pekar på problem inte minst inom modeindustrin. Det är försvinnande lite textilier som återanvänds vid produktion av nya kläder. Här behöver en förändring ske. Dessutom måste ske en utfasning av oljebaserade fibrer som polyester samt miljöbelastande bomull. Förnybara fibrer av exempelvis bambu är på väg att bli ekonomiskt hållbara att använda i kläder.