Ut och tälta i vinter

För de som inte är erfarna friluftsmänniskor känns tältning som en sommaraktivitet, något roligt att göra med familjen eller ens partner när ni vill komma närmare naturen. Men du kan ha lika mysigt och roligt om du väljer att tälta på vintern. 

Utrustning

Du behöver så klart ett mer isolerat tält som är anpassat för vinterklimat. Den ska ha dubbelt så mycket ventilation och ventilationsluckorna måste vara stängbara. Ett vintertält borde ha en absid, ett förtält där du kan förvara ryggsäck och laga mat om vädret utanför inte tillåter det. Din sovsäck ska också vara klimatanpassad och så klart behövs underställ att sova i och varma ytterkläder. 

Sätta upp tältet

Om snön är mjuk och om det blåser mycket behöver du gräva ned tältet och skapa en liten vall runt tältplatsen. Trampa ned snön där tältet ska stå och vänta en halvtimme så snön blir hård. Förankra nogrant, som om det vore storm för du vet aldrig när vinden vänder. Ställ kortsidan av tältet mot vinden. 

Inreda tältet

Fyll tältet med mer än bara liggunderlag och sovsäck, gör det extra mysigt! En skön fäll eller mysig filt och riktig kudd för mycket för trivseln. Skaffa solcellslampor för att lysa upp mörkret på natten. 

Aktiviteter

Väl vid tältplatsen ska ni också ha något att göra under hela dagen. Att bygga en snögubbe blir en trevlig stund. Tältar du nära en sjö kan du ta med en isborr och pimpelspöet. Framåt kvällen, när brasan börjar dö ut och det är dags att krypa till sängs, kan du koppla in telefonen till en powerbank och spela lite spel. Telefonen drar gärna mer batteri när det är kallt. Du har uppkoppling över hela landet så du kan alltid ta kontakt med omvärlden och testa några internetspel innan läggdags eller i väntan på att din partner ska vakna så ni kan äta frukost i den vita vildmarken.