Att bli miljösmartare

Det kan kännas som en floskel, men det sammanfattar så väl hur vi alla kan, och måste, hjälpa till att rädda vår planet. Även små, små förändringar i våra liv, leder i det långa loppet till en bättre miljö, så att vi med gott samvete kan lämna över vår planet till kommande generationer. För det är ju det som är den viktiga essensen, vi lånar ju planeten av våra barn. Låt oss vårda den väl!

Vardag

Det handlar om alla de val vi gör varje dag. Hur vi tar oss till arbetet, hur vi bor, vad vi äter, vilka kemikalier vi använder, energiförbrukning osv. Vi måste alla dra vårt strå till stacken, och det är ett ständigt pågående arbete, det pågår varje dag. Gör ett experiment och ta en vanlig vardag och skriv ner alla medvetna val du gjort, men var ärlig. Titta sedan på listan och bedöm möjligheter till alternativa val.

Fritid

Även de mest miljömedvetna människorna glömmer ibland hur alla de val vi gör på vår fritid påverkar miljön. Men miljön tar inte ledigt över helgen eller går på semester, den måste vårdas alla dagar, året runt, och alla tider på dygnet. Vi måste börja tänka på alla de val som ska tas, och värdera dem noga. Vad får det för konsekvenser om jag väljer en annan skola, fotbollsförening eller arena än den som ligger närmast hemmet? Och när jag har gjort mina val, att jag vidare noga utvärderar mina möjligheter till samåkning, eller alternativa transportsätt.

En annan ytterst viktig faktor, är att tänka igenom sina resvanor även på semestern. Kanske det finns ett land, en strand eller intressant stad på närmare håll, så du inte behöver flyga över halva jordklotet.

Personligt

Det svåraste är nog när det kommer till de personliga valen. Det kan vara känsligt när man känner att folk ska lägga sig i vad man äter, eller har på sig. Här har vi nog en av de svåraste utmaningarna för vår miljö, att få folk till att släppa alla personliga ”måsten”.

Hur får vi exempelvis människor att välja mat som odlats ekologiskt och utan bekämpningsmedel, och gärna nära hemmet, så att vi minskar påfrestningarna på miljön. Det ska som bekant vara nära från jord till bord.

Ännu svårare kan det vara att få folk att välja kläder som har miljömärkts, och gärna producerats i det egna landet. Det kostar givetvis mer för stunden, men i längden gör vi enorma miljömässiga vinster allihop.