Mat – bli smartare i att ta vara på den

För att bli miljövänligare med den mat man lagar hemma finns det en del olika saker man kan tänka på.

Matsvinn

Det slängs 1,3 miljoner ton mat varje år i Sverige, och det allra mesta handlar om att man i hemmen slänger mat. Man räknar att varje person slänger runt 74 kilo per år. (Siffrorna är från 2014.) Det är rätt mycket mat, och svinnet motsvarar 2 miljoner ton koldioxid om året. Eftersom våra koldioxidutsläpp är en av de värsta miljöbovarna så finns det all anledning att försöka få ner mängden mat som slängs. (Förutom att man också förlorar pengar på att köpa mat som sen går i soporna.) Några tips man kan tänka på:

  • Det kan se smart och billigt ut med storförpackningar, men till exempel frukt, grönsaker och kött håller inte så länge hemma. Därför är det bra om man tänker efter en extra gång. Kommer det vara möjligt att hinna äta upp det som köps hem innan det blivit för gammalt?
  • Att planera för veckans mat och handla utifrån vad man planerat att laga är ett bra sätt att inte köpa hem saker på måfå, som lätt blir liggande tills de blir för gamla.
  • Bäst före-datum är ofta satta lite väl tidigt. Den mesta maten går att äta efter att datumet gått ut. Om den inte luktar eller smakar konstigt är det ingen fara. Vi kanske har blivit för lydiga i att följa datumen och slänger mat som egentligen fortfarande är bra.
  • Den allra mesta middagsmat funkar bra att göra matlådor av. Blir det bara ris eller pasta över kan man frysa in det och fylla på en annan dag när det kanske blir gryta eller sås över, och likadant på andra hållet. (Fast matlådor är såklart godast om man äter dem dagen efter att maten lagades, den tappar lite av smak och konsistens i frysen.)

Kött

Den produktion som sker för att framställa kött och andra animaliska produkter (tex ägg och mjölk) står för 15 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Så mycket kött en genomsnittlig svensk äter varje år motsvarar 8 tons utsläpp, vilket är det största utsläppet för livsmedel. Om vi ska få en hållbarhet i klimatpåverkan behöver vi ha ett utsläpp på max 2 ton per år, och då är det sammanlagt, med resor, alla sorters mat, kläder osv. Att minska köttkonsumtionen är ett av de sätt som är mest effektiva om vi vill minska utsläppen.

Grönsaker och frukt

Med grönsaker och frukt är det framförallt transporten som leder till utsläpp. Det mest miljövänliga är att äta närproducerat, men det kan faktiskt vara mer miljövänligt att köpa frukt från ett land som ligger längre bort, om den fraktats med båt istället för med flyg. Att köpa kravmärkta produkter innebär en mindre belastning på miljön i form av gifter från besprutning. Det kan också vara miljömässigt bra, men påverkar för det mesta inte utsläppen av växthusgaser.