Reducera hushållets energiförbrukning
En hög elräkning är varken bra för din privatekonomi eller för miljön. Den genomsnittliga elkostnaden per år i ett svenskt hushåll ligger på cirka 6000 kronor för lägenheter och hela 22 500 kronor för villor. Genom att göra ekonomiska och miljösmarta val kan din energikonsumtion minskas med i alla fall 10 % per år. Men hur går du tillväga?
Att spara med enkla medel
Många bäckar små är, när det kommer till hushållets energiförbrukning, ett bra ledord att följa. Om du bor i en lägenhet och vill minska dina kilowattimmar så ska du framförallt fokusera på att minska din förbrukning av hushållsel. Med små förändringar såsom att ta kortare duschar, undvika standby-läge, samt byta dina gamla glödlampor mot moderna lågenergilampor kan du i det långa loppet göra stora förändringar. Ett annat trick kan vara att hålla koll på energimärkningen på de vitvarorna du använder, med fördel en apparat som är A-klassad eller bättre – valet av exempelvis spis kan skilja på hela 40 procent av energianvändningen, där en induktionsspis är jämförelsevis energisnål. I villor och radhus är uppvärmningskostnaderna de dominerande och därför bör du se över de olika alternativen för uppvärmning.
Uppdatera dina värmekällor
Innan du investerar i en luftpump måste du räkna ut vilken storlek som passar förutsättningarna för ditt hushåll; ytan som ska värmas upp, planlösningen, samt att utomhustemperaturen inte faller under -15 grader. Utvecklingen av värmeluftpumpar är påfallande och de hushåll som byter ut sina gamla pumpar märker stor skillnad i både energieffektivitet och ljudnivå. Likaså oljepannor har en snabb utvecklingskurva bakom sig och är idag anpassade att möta de tuffa miljökraven. Att uppdatera sin oljepanna vinner du snart tillbaka i driftkostnader. De har en livslängd på runt 30 år och kräver en relativt liten arbetsinsats för att underhålla.
Fjärrvärme – en vinnare för plånboken och miljön
Sverige är som vi alla vet stundtals både kallt och mörkt. Under det långa vinterhalvåret hamnar elförbrukningen på extra höga siffor för varmvatten, uppvärmning och hushållsel. Den som har fjärrvärme däremot behöver sällan oroa sig för iskalla vintermånader. Detta miljövänliga alternativ till en reducering av kilowattimmar bygger på idén om att flera hushåll delar en gemensam värmekälla. Det är energieffektivt och leveranssäkerheten är hög. Vid avbrott aktiveras reservanläggningar vilket gör att eventuella brister går obemärkta förbi. Dessutom tar värmeväxlaren inte stor plats och behöver inte underhållas, utan den sköter sig själv. Hur mycket du behöver betala för din fjärrvärme beror på faktorer som vart du bor och hur mycket värme du använder, men generellt är de primära fördelarna ekonomiska.
Utöver dessa smarta tillvägagångssätt finns andra olika teknologier att överväga, bland annat solceller som genererar el och trycker ned elräkningen ytterligare. Möjligheterna är både stora och små för att reducera hushållets energiförbrukning men framförallt är de många!