EcoDriving – sparsam körning eller ekonomisk körning

Sedan nästan 10 år har ecodriving varit obligatoriskt på körskolor och vid uppkörning. ”EcoDriving” står för ett varumärke i utbildningspaket för sparsam körning. Genom denna körteknik sparar du på miljön och bränsleförbrukningen minskar med upp till 20 procent. Dessutom är den skonsammare mot ditt fordon som får en längre livslängd. Så när du nu ändå skall ut på bilsemester i Europa, kör med ecodriving-teknik.

Så här kör du ekonomiskt

  • Använd bara ettans växel i starten, växla upp snabbt, kör maximalt två billängder eller 10 meter på ettan
  • Växla upp genom att hoppa över växlar, från tvåan till fyran eller trean till femman
  • Femman kan man som regel köra på när farten är 50 kilometer i timmen
  • Kör inte på högre varv än 3000 per minut
  • Tryck inte ner kopplingen i onödan, motorbromsa istället
  • Man motorbromsar genom att släppa gasen helt och växla ner först vid omkring 1200 varv
  • Stanna inte med bromsen om du inte behöver
  • Växla ner om det krävs i uppförsbacke, i det fallet drar faktiskt bilen mindre bränsle

Lär mer om ecodriving mer ingående här:

Körkort Online

Teoriakuten

Yrkesförarcentrum Sverige

Stockholm Stad

SBM försäkring

Du kanske har tagit körkort före 2008 och då behöver du förkovra dig i ecodriving och den tekniken. Om du vill läsa mer fysiskt kan du skaffa begagnade teoriböcker eller låna från en vän som nyligen tagit körkort.

Annat att tänka på för ekonomisk bilfärd

Se till att däcken är rätt pumpade. Dåligt fyllda däck och breda däck drar mer bränsle och kör inte med takbox om det inte behövs. Höga hastigheter är också en bov i bränsleförbrukningen, särskilt körning med höga varvtal. Skillnaden mellan att hålla 90 istället för 110 innebär att bränsleförbrukningen minskar med cirka 30 procent.

Även i uppförsbackar tjänar man på att hålla lägre fart och när det går nedför är det optimalt att köra på högsta växeln och på så sätt ta nästa motlut med farten. Genom att åka med som passagerare till en förare som kan ecodriving kan du lära dig mer. Om du är en far eller mor till son eller dotter som tagit körkort på senare år kan de bli din lärare.

Eller lär dig eco-teknik genom att cykla mycket. Därigenom kommer man att förstå vad som kostar energi och när man kan låta tyngd och fart sköta framfarten.