Bli klimatsmart husägare

Det finns tonvis med bra saker du kan göra som husägare eller husköpare för att minska ditt avtryck på miljön. Med våra tips kan du göra ett smartare val med din villa utan att det kostar multum. 

Husköp – besiktning

Ett vanligt misstag som många gör när de shoppar villa är att strunta i besiktningen. Kanske ägaren redan har gjort den eller så framstår huset som i toppskick? Vill du vara säker på att det inte döljer sig konstruktionsfel, fukt, mögel eller liknande behöver du ta in en egen besiktningsman som går igenom huset. Du anses inte har genomfört din undersökningsplikt till fullo om du använder tidigare ägarens besiktningsprotokoll och kan därmed få problem med försäkring och ersättning om problem skulle dyka upp. Att vara säker på att huset är i det skick du förväntar dig hindrar kostsamma renoveringar. Du uppäcker även problem med asbest, radon och andra farliga ämnen som du kan sanera.

Vatten och sopor

Två av de största miljöbovarna är stor vattenförbrukning och sophanteringen. En kompost för hushållsavfall är lätt att sköta och ger dig prima jord till krukväxter och rabatter. Andra sopor ska helst sorteras för lättare och miljövänligare återvinning. Skaffa separata kärl till papper, hårdplast, kartong, aluminium (pant), konserver samt mindre kärl för glödlampor, batterier, tändare och mediciner. De sopor som finns kvar efter detta kan du slänga i det gröna kärlet. Du drar även ned på sophämtningskostnaden när du sorterar ut återvinningsbart material.

Vattenförbrukningen kan ni skära ned på genom smarta blandare som förbrukar mindre vatten. Det är också viktigt att fundera över hur mycket du spolar i kranen. Fånga upp vattnet när du sköljer grönsaker och ger det till blommorna i trädgården, diska i upptappat kar och inte under rinnande kran, minsk duschtiden med några minuter och se alltid till att åtgärda läckande och droppande kranar då det kan försvinna flera liter vatten om dagen.