Renovera hållbart i hemmet

Som husägare står du onekligen inför vissa renoveringsbehov, om inte nu så senare i framtiden. Kontinuerligt underhåll är en del av husägarens ansvar. Det är lätt att köpa billiga produkter och ignorera miljöaspekten. Men det handlar inte bara om att vara snäll mot klimatet eller plånboken, det handlar också om miljön i hemmet och att undvika onödiga risker.

Isolering

Det har länge varit populärt med stenullsisolering som kliar och tär på miljön att framställa. Idag börjar dock de mer naturliga och äldre metoderna att återvända. Du får lika bra isoleringsvärde med linisolering som är lättare att framställa och innehåller mindre till inga skadliga ämnen. Även hampa har kommit upp på tapeten men än så länge finns det få hampabönder i Sverige. 

Kakel och klinker

Även om vissa märken och billigare produkter kan ge större utsläpp än andra, räknas det som ett hållbart material. Det är inte varje dag du väljer nytt kakel till köket, du lägger ned tid och omtanke när du väljer kakel och räknar att du ska leva med i flera årtionden. Det gör material mer hållbart eftersom det har en lång livslängd. Sedan finns det så klart mer och mindre naturligt kakel att välja bland men även om du väljer en billigare sort kan man räkna det som ett miljösmart val.

Trä

Sverige är ett land fyllt av träd. Det finns faktiskt fler träd i dag är det gjorde för 50 år sedan tack vare skyddsprogram och regler som kontrollerar avverkning och plantering. Att köpa svenskt trä för att renovera huset är miljövänligare än cement och betong. Det är lätt att välja betong när du vill ha något hårt och stabilt som håller länge, många hus byggs idag med betonggrunder och väggar. Man arbetar för att betong och cement ska bli hållbarare material men fram tills dess är det bättre att använda naturliga träprodukter i din renovering.